Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016

Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τήνου σχετικά με τα λεγόμενα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου στην εκπομπή «Ιστορίες» του τηλεοπτικού σταθμού «ΣΚΑΙ»


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                    
ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ                                               Τήνος 10 Νοεμβρίου 2016
ΔΗΜΟΣ ΤΗΝΟΥ                                                      
Ταχ. Δ/νση: Ευαγγελιστρίας 72,                              
Τήνος, 84200                                                          
Τηλέφωνο: 2283360106
Fax: 2283360139



Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 4 Νοεμβρίου 2016 αποφάσισε ομόφωνα την έκδοση του κατωτέρω ψηφίσματος σχετικά με τα λεγόμενα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου στην εκπομπή «Ιστορίες» του τηλεοπτικού σταθμού «ΣΚΑΙ».

«Με τον προσήκοντα σεβασμό στην εκκλησία της Ελλάδος, στον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο αλλά και προς την τοπική μας εκκλησία εκφράζουμε την αντίθεσή μας στα λεγόμενα του Αρχιεπισκόπου όσον αφορά το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου όπως αυτά αναφέρθηκαν στην εκπομπή «Ιστορίες» του τηλεοπτικού σταθμού «ΣΚΑΙ»:
«Ολόκληρη ιστορία ποιος θα πάρει το παγκάρι της Ευαγγελιστρίας, του ναού της Τήνου». Η αποστροφή αυτή του λόγου του Αρχιεπισκόπου στεναχώρησε ιδιαίτερα όλους εμάς τους Τηνιακούς και έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία. Το "παγκάρι" έχει καταλήξει να είναι μία αρνητική, σχεδόν προσβλητική έννοια, που αφήνει πολλά υπονοούμενα.
Υπενθυμίζει ότι ο Τηνιακός λαός :
α) δήλωσε την αντίθεσή του για την κατάργηση της εξαίρεσης από τον καταστατικό χάρτη της εκκλησίας της Ελλάδος του ΠΙΙΕΤ που έγινε με τον νόμο 4301/2014 ερήμην και εν αγνοία του γεγονός που στην δύο αιώνων ιστορία του έγινε μόνο κατά την επταετία της χούντας και διορθώθηκε με την μεταπολίτευση,
β) ζήτησε απόλυτη διαφάνεια στην λειτουργία και διαχείριση του ΠΙΙΕΤ και τούτο επιτυγχάνεται μόνο όταν θα υπάρχει τόσο προληπτικός όσο και κατασταλτικός έλεγχος από τα όργανα της πολιτείας,
γ) ζήτησε να αποφευχθεί κάθε σκέψη αλλά και η όποια υπόνοια ή ασάφεια του νόμου ότι το ΠΙΙΕΤ μπορεί να καταστεί εκκλησιαστικό ίδρυμα,
δ) ζήτησε πάνω από όλα να γίνει από όλους σεβαστή η ιστορική & θρησκευτική κληρονομιά του νησιού μας, οι ιερές παρακαταθήκες των κτητόρων του ΠΙΙΕΤ και να πάψουν να επιβουλεύονται το δια της ιδρυτικής του πράξεως επιβληθέν καθεστώς του.
Ο Τηνιακός λαός ουδέποτε ζήτησε να έχει λόγο στα εκκλησιαστικά πράγματα και ουδέποτε έθεσε θέμα ή έκανε ολόκληρη ιστορία για το ποιος θα πάρει το παγκάρι της εκκλησίας.
Ο αγώνας του Τηνιακού Λαού συνεχίζεται αναμένοντας νέα νομοθετική ρύθμιση για το θέμα αυτό, με τροπολογία η οποία έχει υπογραφεί από εκπροσώπους σχεδόν όλων των κομμάτων του Ελληνικού κοινοβουλίου.
Ελπίζουμε μελλοντικές αναφορές στο θέμα του Ιδρύματος της Παναγίας να γίνουν με πιο προσεκτική διατύπωση, λαμβάνοντας υπόψη τα πραγματικά κίνητρα του Τηνιακού λαού για τις αντιδράσεις του και μη αφήνοντας περιθώρια για παρανοήσεις και για τη δημιουργία αρνητικών εντυπώσεων».

Share:

Categories

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Recent Posts

Unordered List

Theme Support